Razlika između izmena na stranici „Nosorozi”

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Red 20: Red 20:
  
 
==Današnje vrste==
 
==Današnje vrste==
*Indijski nosorog
+
*'''Indijski nosorog (''Rhinoceros unicornis'')'''
 +
*'''Javanski nosorog (''Rhinoceros sondaicus'')'''
 +
*'''Afrički nosorog ( ''Diceros bicornis'')'''
 +
{{radi se}}

Izmena na datum 30. maj 2008. u 12:41

Nosorozi (familija Rhinocerotidae) je porodica kopitara kojoj pripadaju glomazne životinje sa po tri prsta na oba para kratkih nogu. Na glavi imaju jedan ili dva roga izgrađena od rožne materije (keratina). Spadaju u najkrupnije sisare današnjeg doba, sa težinom od 2000 kg.

Opšte osobine

Masivno, teško telo oslanja se na zdepaste noge sa po tri prsta. Glava je krupna sa jedan ili dva roga postavljena na gornjoj strani nosnih kostiju. Rogovi su u obliku izraštaja i izgrađeni samo od rožne materije (nisu okoštali) koja je epidermalnog porekla. Kod vrsta sa dva roga oni su postavljeni jedan iza drugog, pri čemu prednji rog može da bude veći. Na glavi se nalaze i sitne oči kao i velike uši.

Koža im je jako debela i skoro sasvim bez dlaka. Kod indijskog nosoroga ona pada sa tela u vidu teških nabora oko tela tako da izgleda kao oklop. Tom izgledu doprinose i mnogobrojne izbočine u obliku čvorića kojima je pokrivena koža.

Sporo se razmnožavaju pošto ženka godinu i po dana posle parenja rađa samo jedno mladunče.

Zubi

Broj zuba kod nosoroga je smanjen tako što su preostala samo tri prekutnjaka na svakoj strani vilice. Kutnjaci su lophodontnog tipa, a njihov ukupan broj je 36 po formuli:

2.0.4.3
2.0.4.3

Rasprostranjenost i način života

Ranije su naseljavali Evropu, a danas žive u Africi i tropskoj Aziji. Indijski nosorog živi samo u nacionalnim parkovima, dok afrički uglavnom boravi na otvorenom prostoru savana, šikara ili močvara. Dužina života nosoroga kreće se od 40 do 50 godina. Hrane se biljkama.

Današnje vrste

  • Indijski nosorog (Rhinoceros unicornis)
  • Javanski nosorog (Rhinoceros sondaicus)
  • Afrički nosorog ( Diceros bicornis)
Sign 5.gif
Tekst nije završen - radovi su u toku