Nosorozi

Izvor: Bionet Škola
Izmena od 11:05, 30. maj 2008. od strane korisnika Tsnena (razgovor | doprinosi) (New page: '''Nosorozi''' (familija ''Rhinocerotidae'') je porodica kopitara kojoj pripadaju krupne, nezgrapne, glomazne životinje sa po tri prsta na oba para nogu i rogovima. Spadaju u...)
(razl) ← Starija izmena | Najnovija izmena (razl) | Novija izmena → (razl)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Nosorozi (familija Rhinocerotidae) je porodica kopitara kojoj pripadaju krupne, nezgrapne, glomazne životinje sa po tri prsta na oba para nogu i rogovima. Spadaju u najkrupnije sisare današnjeg doba, sa težinom od 2000 kg.

Opšte osobine

Masivno, teško telo oslanja se na zdepaste noge sa po tri prsta. Glava je krupna sa jedan ili dva roga postavljena na gornjoj strani nosnih kostiju. Rogovi su u obliku izraštaja i izgrađeni samo od rožne materije (nisu okoštali) koja je epidermalnog porekla. Kod vrsta sa dva roga oni su postavljeni jedan iza drugog, pri čemu prednji rog može da bude veći. Na glavi se nalaze i sitne oči kao i velike uši.

Koža im je jako debela i skoro sasvim bez dlaka. Kod indijskog nosoroga ona pada sa tela u vidu teških nabora oko tela tako da izgleda kao oklop. Tom izgledu doprinose i mnogobrojne izbočine u obliku čvorića kojima je pokrivena koža.

Zubi

Broj zuba kod nosoroga je smanjen tako što su preostala samo tri prekutnjaka na svakoj strani vilice. Kutnjaci su lophodontnog tipa, a njihov ukupan broj je 36 po formuli: