Pelodytes caucasicus

Izvor: Bionet Škola
Izmena od 18:36, 18. septembar 2015. od strane korisnika Tsnena (razgovor | doprinosi)
(razl) ← Starija izmena | Najnovija izmena (razl) | Novija izmena → (razl)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Pelodytes caucasicus je vrsta žabe iz porodice Pelodytidae.

Opis

Dužina tela iznosi od 33,6 do 60 mm. Gornja strana tela je maslinasto zelena sa tamnozelenim pegama ili sivo-smeđa sa tamnim pegama. Nekada mogu da imaju crvene tačke na leđima. U vreme kada se ne pare na leđima imaju šaru u obliku iskrivljenog krsta sa dve pege na zadnjem delu. Trbušna strana je sive boje. Koža na leđima ima ispupčenja postavljena u nizove. U vreme parenja kod mužjaka se obrazuju bračni žuljevi u vidu crnih ispupčenja na prednjim nogama, grudima, bokovima i na ivici donje vilice, dok šara na leđima u obliku krsta nestaje. Spoljašnja morfologija se razlikuje zavisno od geografskog rasprostranjenja.

Rasprostranjenje, stanište

Nastanjuju Kavkaz od crnomorske obale (na teritoriji Rusije, Gruzije i Turske) do zapadnog Azerbejdžana. Žive u vlažnim planinskim šumama sa gustim mladicama, gde nivo godišnjih padavina varira između 400-600 i 3200 mm. Mogu se naći u jezercima u senci, hladnim potocima, čistim, stajaćim ili polustajaćim vodama ili njihovim obalama. Prezimljuju u šumskoj stelji.

Razmnožavanje

Razmnožavaju se od maja do sredine oktobra, kada polažu od 79-750 jaja. Embrionalni i larvalni razvoj traju 75-80 dana, a punoglavci koji su se kasno izlegli prezimljavaju i metamorfoziraju na proleće, sledeće godine. Polnu zrelost dostižu sa najmanje dve godine.

Vodozemci na Internetu
AmphibiaWeb
Vodozemci Srbije
PMF - biologija NS
БСЭ
AnimalDiversity Web
Amphibians and Reptiles of Europe
Tree of Life
Amphibian Species

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Radović, I., Petrov, Brigita: Raznovrsnost života 1 - struktura i funkcija, Biološki fakultet Beograd i Stylos Novi Sad, Beograd, 2001.
Snežana Trifunović, dipl. biolog