Razlika između izmena na stranici „Pomrakuše”

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
(Klasifikacija)
 
(Jedna međuizmena istog korisnika nije prikazana)
Red 10: Red 10:
 
</div>
 
</div>
  
'''Pomrakuše ili širokokljunke (Caprimulgiformes)''' je red [[ptice|ptica]] koje žive u čitavom svetu osim polarnih oblasti. Uglavnom su noćne ptice usleda čega imaju veliku glavu sa krupnim očima i oštrim vidom i širokim kljunom. U vezi sa načinom života je i mekano, rastresito perje slično kao kod [[sove|sova]]. Većina vrsta ima masu od 100 g, dok najveće vrste teže do 400 g. Ženke i mužjaci se ne razlikuju po boji perja koje je uglavnom obojeno tako da se ne razlikuje od kore drveća na kome žive. Sve su dobri letači sa dugačkim i zaoštrenim krilima.
+
'''Pomrakuše ili širokokljunke (Caprimulgiformes)''' je red [[ptice|ptica]] koje žive u čitavom svetu osim polarnih oblasti. Uglavnom su noćne [[ptice]] usleda čega imaju veliku glavu sa krupnim očima i oštrim vidom i širokim kljunom. U vezi sa načinom života je i mekano, rastresito [[perje]] slično kao kod [[sove|sova]]. Većina vrsta ima masu od 100 g, dok najveće vrste teže do 400 g. Ženke i mužjaci se ne razlikuju po boji perja koje je uglavnom obojeno tako da se ne razlikuje od kore drveća na kome žive. Sve su dobri letači sa dugačkim i zaoštrenim krilima.
 +
 
 +
Odrasle jedinke imaju braon, sivo, braokastožuto, riđe i crvenkastobraon obojeno perje. Zaštitna obojenost im omogućava da se uklope sa okolinom i time sakriju od predatora.
 +
 
 
==Klasifikacija==
 
==Klasifikacija==
 
Red obuhvata sledeće porodice:
 
Red obuhvata sledeće porodice:

Najnovija izmena na datum 13. decembar 2012. u 18:40

leganj (Caprimulgus europaeus)

Pomrakuše ili širokokljunke (Caprimulgiformes) je red ptica koje žive u čitavom svetu osim polarnih oblasti. Uglavnom su noćne ptice usleda čega imaju veliku glavu sa krupnim očima i oštrim vidom i širokim kljunom. U vezi sa načinom života je i mekano, rastresito perje slično kao kod sova. Većina vrsta ima masu od 100 g, dok najveće vrste teže do 400 g. Ženke i mužjaci se ne razlikuju po boji perja koje je uglavnom obojeno tako da se ne razlikuje od kore drveća na kome žive. Sve su dobri letači sa dugačkim i zaoštrenim krilima.

Odrasle jedinke imaju braon, sivo, braokastožuto, riđe i crvenkastobraon obojeno perje. Zaštitna obojenost im omogućava da se uklope sa okolinom i time sakriju od predatora.

Klasifikacija

Red obuhvata sledeće porodice:

Vise-podataka2.jpg
Za više podataka pogledati legnjevi

Literatura

  • Brem, A., E.: Život životinja, Prosvjeta, Zagreb, 1982.
  • Marcon, E, Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • Rašajski, J. (1997): Ptice Srbije, Prometej, Novi Sad
Snežana Trifunović, dipl. biolog