Prioni

Izvor: Bionet Škola
Izmena od 20:57, 17. oktobar 2008. od strane korisnika Tsnena (razgovor | doprinosi) (New page: '''Prioni''' si infektivni agensi, subvirusne čestice, koji se sastoje samo iz jednog sialoglikoproteina (označenog kao PrP 27-30) i nemaju nukleinsku kiselinu. '''Protein PrP 27-...)
(razl) ← Starija izmena | Najnovija izmena (razl) | Novija izmena → (razl)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Prioni si infektivni agensi, subvirusne čestice, koji se sastoje samo iz jednog sialoglikoproteina (označenog kao PrP 27-30) i nemaju nukleinsku kiselinu. Protein PrP 27-30 ima masu 27-30 kD i sadrži glikozilovane aminokiseline, a na njegovom karboksilnom kraju se nalazi fosfatidilinozitol, glikolipid koji sadrži etanolamin, fosfat, mioinozitol i stearinsku kiselinu. Protein koji se stvara prilikom mnogih bolesti čoveka i životinja pri kojima dolazi do propadanja nervnog sistema:

Kod ljudi se smatraju uzročnicima Krojcfeld-Jakobovog i kuru oboljenja. Kuru oboljenje se javlja u nekim plemenima Nove Gvineje koja, kao pogrebnu ceremoniju, praktikuju da bliži rođaci jedu mozak preminule, obolele osobe. Oboljenja, čiji su uzročnici prioni, su još uvek nedovoljno objašnjena. Istovremeno su i jedinstvena u tome što su i infektivna (uzročnik je prionski protein, koji se prenosi sa obolele na zdravu osobu) i nasledna (da bi se bolest ispoljila neophodno je da zaražena osoba sadrži prionski gen). Kod životinja prioni su danas aktuelni po bolesti “ludih krava”.

Sign 5.gif
Tekst nije završen - radovi su u toku
Snežana Trifunović, dipl. biolog