Smukovi

Izvor: Bionet Škola
Izmena od 22:09, 2. septembar 2011. od strane korisnika Tsnena (razgovor | doprinosi)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Chordata
Podtip Vertebrata
Klasa Reptilia
Potklasa Lepidosauria
Red Squamata
podred Ophidia
porodica Colubridae

Smukovi, belouške (Colubridae) je kosmopolitska i veoma brojna porodica zmija sa oko 1700 vrsta. Jedino ih nema na Antarktiku, a u Australiji su zastupljeni sa malim brojem vrsta.

Opis

Srednje su veličine, sa dužinom od 100 do 250 cm, mada ima i manjih. Telo je dugačko i tanko i završava se dugim repom koji postepeno postaje sve tanji. Glava je ovalna i duguljasta, iza nje nema suženja već postepeno prelazi u trup.

Na trbušnoj strani tela nalazi se jedan niz krljušti (ventralia)koje su poprečno razrasle pa imaju istu širinu kao trbuh, a na repu je dva niza krljušti (subcaudalia). Na leđnoj strani su ili glatke krljušti ili krljušti sa jako slabo izraženim grebenom.

Većina vrsta u ovoj porodici nisu otrovnice i uglavnom su bezopasne, ali ima rodova, kao što je Rhabdophis, čiji otvor može da izazove smrt ljudi. Otrovni aparat kod nekih vrsta ne postoji (aglypha), dok je kod drugih diferenciran i pripada tipu opistoglypha.

Ishrana

Hrane se insektima, puževima, žabama, gušterima, sitnim glodarima, jajima i mladuncima ptica, ribama. Plen gutaju živ i ceo. Gornja vilica nosi veliki broj kukastih zuba kojima se plan pridržava pošto se ne žvaće već guta.

Stanište

Nastanjuju različita staništa pa se prema tome mogu podeliti na:

Klasifikacija

Prema ranijoj klasifikaciji ova porodica se deli na dve podporodice, prema tome da li imaju otrovne zube i kako su oni građeni:

  • Aglypha (Colubrinae)
  • Opistoglypha
Sign 5.gif
Tekst nije završen - radovi su u toku