Vitamin D

Izvor: Bionet Škola
Izmena od 20:56, 9. februar 2015. od strane korisnika Tsnena (razgovor | doprinosi)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Vitamin D (kalciferol)

Vitamin D i to D2 (ergokalciferol) i D3 (holekalciferol) je liposolubilan vitamin važan za metabolizam kalcijuma (Ca) i fosfora (P) jer podstiče resorpciju ovih minerala iz creva i omogućuje njihovo deponovanje u kostima.

Izvori

Prirodni vitamin D nalazi se u srazmerno većoj količini samo u životinjskim proizvodima, kao što su žumance i buter. Bogat izvor vitamina D je ulje iz jetre nekih riba. Najveći deo potrebnog vitamina D stvara se u koži pod uticajem sunčevih zrakova iz provitamina D koji je prirodan sastojak mrkog pigmenta melanina od koga zavisi ten kože, boja kose, kao i boja očiju.

Patologija

Nedostatak vitamina D prouzrokuje demineralizaciju kostiju koja se kod dece manifestuje kao rahitis (X i O noge, kokošje grudi i caput quadratus), a kod odraslih osoba kao osteomalacija (gnojenje kostiju). Postoji i urođena varijanta ove bolesti koja se naziva osteogenesis imperfecta. U nastajanju ovih oboljenja sudeluju sledeći procesi:

  • resorpcija kalcijuma i fosfora iz creva je smanjena;
  • kosti osiromašuju u kalcijumu i fosforu, postaju meke i savitljive, što dovodi do raznih deformiteta;
  • paratireoidne žlezde hipertrofišu, a to prouzrokuje mobilizaciju kalcijuma (Ca) iz kostiju, čime se stanje rahitisa pogoršava.