Vitamin D

Izvor: Bionet Škola
Izmena od 20:59, 9. februar 2015. od strane korisnice Tsnena (razgovor | doprinosi)
(razl) ← Starija izmena | Najnovija izmena (razl) | Novija izmena → (razl)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Vitamin D (kalciferol)

Vitamin D i to D2 (ergokalciferol) i D3 (holekalciferol) je liposolubilan vitamin važan za metabolizam kalcijuma (Ca) i fosfora (P) jer podstiče resorpciju ovih minerala iz creva i omogućuje njihovo deponovanje u kostima.

Izvori

Prirodni vitamin D nalazi se u srazmerno većoj količini samo u životinjskim proizvodima, kao što su žumance i buter. Bogat izvor vitamina D je ulje iz jetre nekih riba. Najveći deo potrebnog vitamina D stvara se u koži pod uticajem sunčevih zrakova iz provitamina D koji je prirodan sastojak mrkog pigmenta melanina od koga zavisi ten kože, boja kose, kao i boja očiju.

Patologija

Nedostatak vitamina D prouzrokuje demineralizaciju kostiju koja se kod dece manifestuje kao rahitis (X i O noge, kokošje grudi i caput quadratus), a kod odraslih osoba kao osteomalacija (gnojenje kostiju). Postoji i urođena varijanta ove bolesti koja se naziva osteogenesis imperfecta. U nastajanju ovih oboljenja sudeluju sledeći procesi:

  • resorpcija kalcijuma i fosfora iz creva je smanjena;
  • kosti osiromašuju u kalcijumu i fosforu, postaju meke i savitljive, što dovodi do raznih deformiteta;
  • paratireoidne žlezde hipertrofišu, a to prouzrokuje mobilizaciju kalcijuma (Ca) iz kostiju, čime se stanje rahitisa pogoršava.

Terapija

Za lečenje rahitisa upotrebljavaju se uljani rastvori vitamina D, koji se daju oralno ili se ubrizgavaju u mišić. Terapijske doze su 400 i. j. dnevno. Velike doze vitamina D imaju dejstvo slično hormonu paratireoidne žlezde, jer podstiču prelaženje kalcijuma iz kostiju u krv. To može da dovede do taloženja kalcijuma u bubrezima, arterijama i srcu. Ove pojave nestaju posle prestanka unošenja vitamina D.

Kalcitriol

Kalcitriol je aktivirani oblik vitamina D. Zna se inače da se aktivacija prirodnog vitamina D odigrava u jetri i bubrezima. Na taj način (hidroksilovanjem vitamina D u jetri i bubrezima) dobijen je kalcitriol. U težim oboljenjima jetre i bubrega aktivacija prirodnog vitamina nije moguća, pa se zbog toga mogu razviti svi simptomi i znaci nedostatka vitamina D. To je posebno slučaj u hroničnoj bubrežnoj insuficijenciji, kada su bolesnici na hemodijalizi. Nadoknada vitamina D je ovde moguća samo dodavanjem već aktiviranog vitamina D u obliku kalcitriola.

Autor:
Stefangrozdanovic.jpg
M. Sc.