Razlika između izmena na stranici „Zmije sa štitastim repom”

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
(Rasprostranjenost i stanište=)
Red 49: Red 49:
 
==Ishrana==
 
==Ishrana==
 
Uglavnom se hrane crvima, ali neke vrste mogu da jedu [[gusenice]], [[termiti|termite]] i neke sitne [[insekti|insekte]].
 
Uglavnom se hrane crvima, ali neke vrste mogu da jedu [[gusenice]], [[termiti|termite]] i neke sitne [[insekti|insekte]].
=Rasprostranjenost i stanište==
+
==Rasprostranjenost i stanište==
 
Naseljavaju Indiju i Šri Lanku i žive u rupama pod zemljom.
 
Naseljavaju Indiju i Šri Lanku i žive u rupama pod zemljom.
 
==Literatura==
 
==Literatura==

Izmena na datum 11. avgust 2011. u 22:38

Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Chordata
Podtip Vertebrata
Klasa Reptilia
Potklasa Lepidosauria
Red Squamata
podred Ophidia
porodica Uropeltidae

Zmije sa štitastim repom (Uropeltidae) je porodica primitivnih zmija koje vode rijući način života i slične su slepim zmijama.

Opis

Dužina tela odraslih jedinki je između 20 i 75 cm pa pripadaju malim zmijama. Mnoge vrste su sive, braon ili crne boje. Nekoliko vrsta iz Šri Lanke su slične kobrama, što predstavlja pojavu zvanu mimikrija. Time se štite od ptica kojima bi inače mogle da posluže kao hrana. Fosorijalni (rijući) način života doveo je do određenih promena u građi. Telo im je cilindrično i pokriveno glatkim krljuštima. Glava se postepeno sužava ka vrhu. Njuška je zašiljena i pokrivena rožnom materijom. Lobanja je primitivna i slabo pokretna. Oči su male i zakržljale. Iako se smatra primitivnom porodicom, rudimenti karličnih kostiju i kostiju zadnjih udova ne postoje što je inače karakteristično za primitivne zmije. Njuška je zašiljena.

Iako se spolja ne primećuje, mišićno tkivo trupa se razlikuje od onog kod ostalih zmija. Mišići u prednjem delu trupa imaju crvena mišićna vlakna, umesto belih kako je to kod drugih zmija. Crvana mišićna vlakna mogu da rade duže od belih i ne zamaraju se. Smatra se da je to zbog toga što ove zmije provode puno vremena kopajući. Za razliku od slepih zmija imaju povećan, modifikovan rep na različite načine. Kod primitivnijih oblika je dobio oblik kupe, kod složenijih je spljošten i snabdeven izraštajima u obliku bodlji i roščića. Kod vrste Uropeltis ocellatus se na vrhu repa nalazi rožni štit sa trnolikim izraštajima. Štitolikim repom ova vrsta zatvara rupu u kojoj živi i time sprečava ulazak uljeza. Po preobraženom repu su i dobile naučno ime ( od grčkih reči ura = rep i pelte = štit).

Razmnožavanje

Ovoviviparne su

Ishrana

Uglavnom se hrane crvima, ali neke vrste mogu da jedu gusenice, termite i neke sitne insekte.

Rasprostranjenost i stanište

Naseljavaju Indiju i Šri Lanku i žive u rupama pod zemljom.

Literatura

  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • en.wikipedia.org
  • animals.jrank.org
  • www.encyclopedia.com
Snežana Trifunović, dipl. biolog