Zmije sa štitastim repom

Izvor: Bionet Škola
Izmena od 11:45, 11. avgust 2011. od strane korisnika Tsnena (razgovor | doprinosi) (Razmnožavanje)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klasifikacija
Carstvo Animalia
Tip Chordata
Podtip Vertebrata
Klasa Reptilia
Potklasa Lepidosauria
Red Squamata
podred Ophidia
porodica Uropeltidae

Zmije sa štitastim repom (Uropeltidae) je porodica primitivnih zmija koje vode rijući način života i slične su slepim zmijama.

Opis

Dužina tela odraslih jedinki je između 20 i 75 cm pa pripadaju malim zmijama. Fosorijalni (rijući) način života doveo je do određenih promena u građi. Telo im je cilindrično i pokriveno glatkim krljuštima. Lobanja je primitivna i slabo pokretna. Oči su male i zakržljale. Iako se smatra primitivnom porodicom, rudimenti karličnih kostiju i kostiju zadnjih udova ne postoje što je inače karakteristično za primitivne zmije.

Za razliku od slepih zmija imaju povećan, modifikovan rep na različite načine. Kod primitivnijih oblika je dobio oblik kupe, kod složenijih je spljošten i snabdeven izraštajima u obliku bodlji i roščića. Kod vrste Uropeltis ocellatus se na vrhu repa nalazi rožni štit sa trnolikim izraštajima. Štitolikim repom ova vrsta zatvara rupu u kojoj živi i time sprečava ulazak uljeza. Po preobraženom repu su i dobile naučno ime ( od grčkih reči ura = rep i pelte = štit).

Razmnožavanje

Ovoviviparne su

Rasprostranjenost i stanište

Naseljavaju Indiju i Šri Lanku i žive u rupama pod zemljom.

Literatura

  • Marcon, E., Mongini, M: Sve životinje sveta, IRO Vuk Karadžić, Beograd, 1986.
  • en.wikipedia.org
  • www.encyclopedia.com
Snežana Trifunović, dipl. biolog