Škola biologije

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dobro došli!

Bionet škola je pokušaj jednog srednjoškolskog profesora da okupi pametne glave koje na internetu ne traže samo filmove i muziku već bi da nešto i nauče. Istovremeno to je i mali iskorak od standardnog tabla/kreda načina rada.

Za sada je to oblast biologije sa nadom da će neko od kolega krenuti mojim stopama i priključiti se tekstovima iz neke svoje nauke.

Do tada je ovo portal biologije u kome se može naći sve što treba jednom gimnazijalcu/srednjoškolcu pa čak i više od toga.


Otvoren poziv: traže se saradnici koji će mi pomoći oko uređivanja ovih stranica. Pogledaj.

Ako vas pisanje ne zanima možete dati doprinos time što ćete predložiti šta treba napisati!

Unapred se zahvaljujem svima koji su stigli dovde, a još više onima koji su uzeli učešća u uređivanju Bionet škole.

Autor: Snežana Trifunović, dipl. biolog

Istorijat ili šta smo sve prošli da bi stigli dovde

Škola biologije, poznatija kao Bionet škola, je zamišljena kao riznica znanja iz biologije koju bi uglavnom koristili srednjoškolci. Tako je sve počelo, negde 2003, postavljanjem tekstova iz oblasti/lekcija za koje iz svog dugogodišnjeg iskustva znam da su učenicima najteže za shvatanje. Internet i računarske tehnologije pružaju fantastične mogućnosti interpretacije prirodnih pojava kroz animacije, video filmove, aplete itd. pa su tekstovi time upotpunjeni i razumevanje olakšano. Reakcije mojih učenika su mi pokazale da sam na pravom putu na kome treba i da istrajem.

Po onoj našoj narodnoj dobar glas se daleko čuje je i Bionet škola dobijala na masovnosti kako u posetama tako i u tekstovima. Podršku dobijam od svojih bivših učenika (koji su tada studirali, a sada su već dipl. biolozi ili lekari, hemičari ...) i studenata biologije, kao i nekoliko kolega. Moram da pomenem dva saradnika koji su najviše doprineli i danas doprinose kvalitetu sajta, Jelena Ačanski (tada na doktorskim studijama na PMF-u u Novom Sadu) i Stefan Luketa, student biologije.

Glavnu pomoć pruža mi student informatike iz Zagreba, Andrej Vitez, koji nudi usluge administriranja sajta i besplatnog hostinga. Od tada se Bionet škola preseljava na viki platformu i polako širi da bi sada obuhvatala tri dela koja su povezana:

1. enciklopedijski deo u viki formi

2. elektronsku nastavu kao način pripremanja prijemnog ispita iz biologije za fakultet

3. forum.

U prvom delu nalazi se oko 1500 tekstova koji su klasifikovani prema biološkim kategorijama kao što su npr. Biologija ćelije, Razviće životinja, Virusi, Bakterije itd. Pretraživanje određenog pojma može se obaviti kroz ove kategorije ili unošenjem samog pojma u polje za traženje koje se nalazi na naslovnoj stranici sajta. Svaki tekst je sa potpisom autora i spiskom literature čime se garantuje njegova tačnost. Time Bionet škola postaje referenca koja se navodi u seminarskim radovima studenata biologije. U istom delu je i zbornik studentskih seminarskih, učeničkih i naučnih radova. Osim toga tu je i biološki rečnik sa objašnjenjima za veliki broj bioloških pojmova.

Drugi deo, elektron. nastava, urađen je u Mudl (Moodle) platformi koja zaista pruža odlične mogućnosti obuke učenika u onlajn varijanti. Podeljena je kroz kurseve od kojih svaki obuhvata po jednu oblast koja se priprema za polaganje prijemnog ispita. U okviru svakog kursa su lekcije napravljene kao tekstovi obrade, vežbe kroz animacije, filmove, aplete. Svaki kurs se zavrašava proverom znanja pomoću onlajn testova kojima učenik odmah dobija povratnu informaciju kako je savladao gradivo. osim toga, preko foruma na svakom kursu je omogućeno vršnjačno učenje i razmena znanja između samih učenika kao i koordinacija rada profesora. Bezbednost prisutnih na ovom delu sajta je apsolutna.Trenutno elektronska nastava ima 1169 članova.

Treći deo, forum, je tipična forumska razmena informacija. Na tom delu su učenici najmanje zaštićeni jer ne mogu da kontrolišem koje kakve upade i postavljanje razno-raznih neprikladnih reklama. Mada, to se zaista jako retko dešava i takvi upadi bivaju odmah otklonjeni a članovi blokirani.

I na kraju malo Google statistike: - page rank je 4 (za viki), 3 (za el. nastavu) i 2 za forum - broj poseta se kreće od 15 do 55 000 na mesečnom nivou.

Dobro došli!
Škola biologije pruža gostoprimstvo svima koji su željni znanja iz biologije
Prva pomoć ili uputstva za početak, a posle se snalazite sami!:)
Smiley Sun in PNG.png

Pretraživanje po Školi biologije

U gornjem desnom uglu imate polje pretraga u koje upisujete pojam o kome želite da nešto naučite ili pročitate. Posle nekoliko sekundi dobijate spisak tekstova u kojima se traženi pojam pominje ili je čitav tekst njemu posvećen.

Traženi pojam možete naći i u Biološkom rečniku ukucavanjem početnog slova, ili otvaranjem samog rečnika.

Ako za određeni pojam ne postoji tekst u BioNet školi možete:

  • napisati kraći/duži tekst ili samo definiciju pojma i poslati na tekstovi@bionet-skola.com; ako zadovoljava kriterijume BioNet škole vaš tekst će biti postavljen na stranice ovog sajta
  • predložiti na forumu da bi trebalo napisati tekst o pojmu koji nedostaje

Elektronska nastava

Elektronsku nastavu za pripremanje prijemnog ispita na fakultetima možete naći u navigaciji (kolona levo) tako što ćete kliknuti na link tog naziva. Za samu nastavu potrebno je novo otvaranje naloga.

Komunikacija sa drugim korisnicima i urednicima

Sve vrste komunikacije ostvarujete preko foruma.

Savet: pregledajte s vremena na vreme vašu stranicu za razgovor jer će vam, prema potrebi, urednici tu ostavljati razne vrste obaveštenja.

Snežana Trifunović, autor i urednik Škole biologije