Ervin Čargaf

Izvor: Bionet Škola
Idi na navigaciju Idi na pretragu
E. Čargaf

Ervin Čargaf (Erwin Chargaff, 1905 – 2002) je biohemičar, austrijski jevrej koji je iz tokom nacističkog progona emigrirao u SAD i 1940. godine postao američki državljanin. Preciznim eksperimentima otkrio je pravila u odnosu azotnih baza DNK, koja su omogućila otkriće strukture dvostruke spirale DNK.

Život i rad

Rođen je 11. avgusta 1905. u Černovicu, koji je tada pripadao Austriji, a sada je to teritorija Ukrajine. Pokazivao je izuzetan prirodni dar za učenje jezika pa mu je bilo jako teško da odluči čime će se posvetiti: nauci ili jezicima. (Kasnije tokom života naučio je 15 jezika.)

Od 1923 – 1928. studirao je hemiju u Beču, gde je i doktorirao. Na univerzitetu Jejl (Yale) je proveo period od 1928 – 1930, a zatim se vraća u Evropu. Na univerzitetu u Berlinu na Katedri za bakteriologiju i javno zdravstvo radi kao asistent od 1930 – 1933, a zatim kao naučni saradnik na Pasterovom institutu u Parizu (1933- 1934). Do svoje tridesete godine uspeo je da objavi 30 naučnih radova.

U Ameriku, Njujork, emigrira 1935. gde počinje da radi kao naučni saradnik na Kolumbija univerzitetu u Zavodu za biohemiju. Na tom Univerzitetu 1938. postaje docent, a 1952. profesor i provodi najveći deo svoje profesionalne karijere

Naučni radovi

Tokom rada na Kolumbija univerzitetu Čargaf je objavio niz naučnih radova koji se prvenstveno bave istraživanjem strukture nukleinskih kiselina (DNK) pomoću hromatografije. Zainteresovao se za DNK posle 1944. kada je Oswald Avery identifikovao molekul DNK kao osnovu naslednosti. Otkrio je 1950. g. da su količine adenina i timina u molekulu DNK međusobno jednake, kao i količine guanina i citozina, što je kasnije postalo poznato kao prvo Čargafovo pravilo. Do tih zaključaka je došao zahvaljujući papirnoj hromatografiji i ultvaljubičastom spektrofotometru.

Vise-podataka2.jpg
Za više podataka pogledati Čargafova pravila

Literatura

[1]

Snežana Trifunović, dipl. biolog